Fizikalna terapija, manualna medicina i akupunktura

Svakodnevni način života, izlaganje stresu, nedostatak kretanja i dugotrajno sjedenje pogoduju razvoju zdravstvenih problema sustava za kretanje, podjednako kod žena i muškaraca svih dobi.

Bol i zakočenost te oteklina najčešći su razlozi posjeta liječniku fizijatru i provođenja fizikalne terapije.

Pregled specijalista fizijatra uključuje planiranje postupaka i tretmana rehabilitacije.

Program fizikalne terapije i rehabilitacijskih postupaka individualno se prilagođava svakom bolesniku i podrazumijeva individualne terapijske vježbe, mobilizaciju manipulaciju kralješnice i zglobova uz korištenje različitih pomagala (lopte, trake, suspenzori, utezi, nestabilne podloge).

Primjenjuje se i ručna medicinska masaža, limfna drenaža i kineziotaping.

Neizostavni dio tretmana rehabilitacije su elektroterapija, magnetoterapija, krioterapija i laserska terapija koje primijenjujemo  najsuvremenijim aparatima koji sadrže programe za brojna stanja vezana uz bolesti kostiju i zglobova.

Specifičnim programima magnetoterapije možemo utjecati na brzinu zaraštavanja prijeloma, a programe laserske terapije koristimo ujedno i za ubrzano zaraštavanje rana i redukciju ožiljaka.

Magnetoterapija

Laserska terapija

Terapija udarnim valom

Terapija udarnim valom  je novija tehnika koja se u fizikalnoj terapiji koristi u liječenju mnogih kroničnih i akutnih procesa u organizmu, a naročito je učinkovita u smanjenju bola!

Koristimo je kod problema kao što su petni trn, teniski lakat, skakačko koljeno, kalcifikacija tetiva u području ramenog zgloba, bol u Ahilovoj tetivi  te cijeli niz sportskih ozljeda. Općenito tretman se pokazao izrazito učinkovitim kod stanja koja se dugotrajno  liječe standardnim metodama fizikalne terapije. Za vrijeme terapije, udarni val visokog intenziteta djeluje na tkivo što dovodi do niza korisnih učinaka kao što je smanjenje upalnih procesa, stimulacija kolagena, rastvaranje  kalcifikata. Terapija je sigurna i neinvazivna, dobro se podnosi uz vrlo rijetke nuspojave.

U poliklinici osiguravamo pregled i ultrazvučnu dijagnostiku, kineziometrijska testiranja te pravovremenu rehabilitaciju korištenjem najsuvremenijih terapijskih koncepata uz adekvatnu opremu s ciljem što bržeg vraćanja sportskoj aktivnosti uz prevenciju novih ozljeda. Također se može primijeniti i tehnika kinesiotapinga.

Liječenje sportskih ozljeda

Sportske ozljede su sve ozljede nastale za vrijeme obavljanja raznih sportskih aktivnosti,  a dijele se na akutne i kronične ozljede.

Akutne ozljede nastaju iznenada, manifestiraju se u vidu oštre boli koja je nastala najčešće usljed traume (iščašenjauganućaistegnuća) tijekom sportske aktivnosti . Simptomi se javljaju u roku od nekoliko minuta u vidu crvenila, otekline, krvarenja u žarištu ozljede i kao posljedicu stvaranje krvnog podljeva koji ograničava opseg pokreta. Osnovno načelo zbrinjavanja je: pošteda, hlađenje, kompresija, elevacija u većini slučajeva (ako nije preveliko krvarenje), traje 2-3 dana nakon čega se pristupa klasičnoj fizikalnoj terapiji.

Kronične ozljede nastaju postupno, najčešće kao posljedica prekomjernog treniranja, neadekvatnog opterećenja, ponavljanim mikrotraumama koje nadvladava sposobnost reparacije tkiva te dolazi do  sindroma prenaprezanja, zamora materijala koje ima za posljedicu stvaranje upala tetiva (hvatišta), oteklina i stres fraktura. Uglavnom stradaju meka i potporna tkiva, a rjeđe kosti.

Kinesiotaping

Sigurno ste vidjeli, naročito kod sportaša, da su za vrijeme ozljede oblijepljeni   šarenim trakama. Što je to i kako te trake pomažu u rehabilitaciji? Kinesio Taping je 1979.godine osmislio dr. Kenzo Kase, kiropraktičar i akupunkturist. Traka je postala međunarodno poznata 1988. godine kada ju je svijet vidio na sportašima na Olimpijskim igrama, međutim u Europi se počinje upotrebljavati tek 1996. godine.

Traka je napravljena od pamuka i elastina, rastezljiva je do 60% od originalne dužine. Debljina i težina su slični ljudskoj koži, a s donje strane su valoviti kanalići koji oponašaju otiske prstiju, te akrilno ljepilo koje se aktivira toplinom.  Nema nikakvih lijekova ili kemijskih supstanci, nosi se 3 do 5 dana i vodootporna je.

Primjena je zaista svestrana, a najčešće se koristi kod povreda mišića/mišićnih disbalansa, bolova u zglobovima, tendinitisa, limfedema, oteklina/masnica, ozljeda ligamenata, korekcije posture itd. Pogodna je za sve dobne skupine, a razlikuje se od ostalih traka, ortoza ili bandaža po tome što omogućava pun opseg pokreta te odiže kožu čime se poboljšava cirkulacija. Postoji više oblika traka I, Y i X trake, te „mrežica“ ili popularno „hobotnica“ za limfnu korekciju. Traka se postavlja na istegnuti segment, s određenim nategom (od 10% do 100%), ovisno o cilju, a aplicira se 1-2 sata prije većih aktivnosti ili kontakta s vodom.

Traka poboljšava cirkulaciju , smanjuje mišićnu napetost kod prenapetih mišića ili pak povećava tonusa kod nedovoljno aktivnih mišića. Također, jači nateg trake(75% do 100%) može premostiti mišićnu aktivnost kod povrijeđenog mišića ili može podržati, a ponekad čak i privremeno zamijeniti ulogu oštećenog ligamenta.

Iako se obično misli da je ova tehnika rezervirana za sportaše i sportske ozljede, zapravo se u puno većoj mjeri koristi kod prosječnih ljudi raznih zanimanja.

Tradicionalna kineska medicina

Pored standardnih metoda fizikalne medicine i rehabilitacije naš tim nudi i liječenje metodama tradicionalne kineske medicine.

Tradicionalna kineska medicina, sigurno je najstariji medicinski sustav koji se još uvijek primjenjuje, a prvenstveno proučava način na koji funkcionira živi organizam. Čovjek se promatra kao energetski sklop između neba i zemlje. U svim živim bićima posebnim putevima teče životna energija – Qi. Energetski protok u tijelu mora biti slobodan, u protivnom nastaju blokade koje uzrokuju različite oblike bolesti. Upravo činjenica da je Qi bez oblika i nevidljiva, nama ,pripadnicima zapadne kulture, čini ovaj način  medicine teško razumljivim. Međutim, suvremenoj medicini danas je poznat mehanizam djelovanja tehnika tradicionalne kineske medicine,  pa se  ona primjenjuje u liječenju velikog broja bolnih stanja (bolni sindromi kralješnice, zglobova, glavobolje, različite neurološke bolesti sa slabostima mišića i spasticitetom).

Pristup pacijentu i pregled

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji poseban pristup pacijentu koji se temelji na promatranju, slušanju, ispitivanju i palpaciji. Puls se pipa na zapešćima obje ruke u šest položaja, te se pritom procjenjuje njegova dubina, brzina, snaga i kvaliteta. Prigodom pregleda kontrolira se i jezik kako bi se utvrdila njegova veličina, boja i oblik, te kvalteta i boja naslaga na jeziku.

U našoj poliklinici liječnik fizijatar uzima detaljnu anamnezu uzimajući u obzir i sve dosadašnje liječničke nalaze te određuje plan liječenja. Najčešće se koristi  akupunktura pri kojoj se iglenom tehnikom po akupunkutrnim točkama postiže smanjenje bolova u različitim bolnim stanjima i poboljšanje općeg kondicionog stanja organizma. Može se primijeniti i terapija laserom po akupunkturnim točkama i akupresura (metoda pritiska po akupunkturnim točkama).

Izbornik